Кзз Пр 12/2018 усвојен захтев - преиначена одлука о казненим поенима; чл. 48 ст. 4 ЗОП

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз Пр 12/2018
24.04.2018. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Зорана Таталовића председника већа, Радмиле Драгичевић Дичић, Маје Ковачевић-Томић, Соње Павловић и Милунке Цветковић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у прекршајном поступку окривљеног AA, због прекршаја из члана 332. став 1. тачка 6. Закона безбедности саобраћаја на путевима, одлучујући о захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Птз 219/18 од 04.04.2018. године, поднетом против правноснажне пресуде Прекршајног суда у Пожаревцу, Одељење у Великом Градишту I-8Пр.број 11656/15 од 11.04.2017. године, у седници већа одржаној 24.04.2018. године, једногласно је донео

П Р Е С У Д У

УСВАЈА СЕ, захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Птз 219/18 од 04.04.2018. године, као основан, па се, само у погледу одлуке о прекршајној санкцији, ПРЕИНАЧУЈЕ правноснажна пресуда Прекршајног суда у Пожаревцу, Одељење у Великом Градишту I-8Пр.број 11656/15 од 11.04.2017. године, тако што Врховни касациони суд, окривљеног AA, за прекршај из члана 332. став 1. тачка 6. Закона о безбедности саобраћаја на путевима, за који је првостепеном пресудом оглашен одговорним, осуђује на новчану казну у износу од 7.000,00 динара, коју казну је дужан да плати у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде, а у супротном ће суд посебним решењем одлучити о начину извршења неплаћене новчане казне.

О б р а з л о ж е њ е

Правноснажном пресудом Прекршајног суда у Пожаревцу, Одељење у Великом Градишту I-8Пр.број 11656/15 од 11.04.2017. године окр. AA оглашен је одговорним због прекршаја из члана 332. став 1. тачка 6. Закона о безбедности саобраћаја на путевима и осуђен на новчану казну у износу од 7.000,00 динара, под претњом доношења посебног решења о начину извршења неплаћене новчане казне, а за наведени прекршај су му кумулативно изречена и два казнена поена. Окривљени је обавезан и на плаћање трошкова поступка у износу од 1.000,00 динара под претњом принудног извршења.

Против наведене правноснажне пресуде Републички јавни тужилац, поднео је захтев за заштиту законитости Птз 219/18 од 04.04.2018. године, због повреде материјалног прекршајног права у смислу члана 265. став 1. тачка 5. у вези члана 48. став 4. Закона о прекршајима у вези члана 323. став 1. Закона о безбедности саобраћаја на путевима, са предлогом да Врховни касациони суд захтев за заштиту законитости уважи и делимично преиначи правноснажну пресуду у делу одлуке о изреченим казненим поенима тако што окривљеном неће изрећи казнене поене за учињени прекршај.

Врховни касациони суд је, након што је о седници већа обавестио Републичког јавног тужиоца, у смислу члана 286. став 2. Закона о прекршајима, одржао седницу већа на којој је размотрио списе предмета са пресудом против које је захтев за заштиту законитости поднет, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца је основан.

Основано Републички јавни тужилац у поднетом захтеву за заштиту законитости указује да је побијаном пресудом повређено материјално прекршајно право у смислу члана 265. став 1. тачка 5. у вези члана 48. став 4. Закона о прекршајима у вези члана 323. став 1. Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Наиме, одредбом члана 48. став 4. Закона о прекршајима прописано је да се казнени поени могу изрећи возачу који у време извршења прекршаја поседује возачку дозволу издату у Републици Србији или возачу коме је правноснажном одлуком забрањено управљање мотроним возилом.

Одредбом члана 323. став 1. Закона о безбедности саобраћаја на путевима прописано је да се возачу којем је возачка дозвола односно пробна возачка дозвола издата у Репбулици Србији изричу казнени поени за прекршаје одређене тим законом.

Из списа предмета, односно, навода записника о контроли и захтева за покретање прекршајног поступка утврђује се да окр. AA поседује возачку дозволу „Б“ категорије број ..., издату од Републике Црне Горе.

Имајући у виду цитиране одредбе члана 48. став 4. Закона о прекршајима и члана 323. став 1. Закона о безбедности саобраћаја на путевима према којима казнени поени могу изрећи само возачу који у време извршења прекршаја поседује возачку дозволу издату у Републици Србији као и чињеницу да је окривљени у време извршења прекршаја поседовао возачку дозволу издату од стране Републике Црне Горе, то је прекршајни суд, изрицањем и казнених поена за учињени прекршај прекорачио овлашћење које има по закону код одлуке о прекршајној санкцији и тиме повредио закон на штету окривљеног.

Отклањајући наведену повреду закона, Врховни касациони суд је усвојио захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца као основан, преиначио првостепену пресуду само у делу одлуке о изреченој прекршајној санкцији и окривљеном AA за учињени прекршај изрекао новчану казну као у изреци ове пресуде, без казнених поена.

Из изнетих разлога, на основу члана 286. став 1. и члана 287. став 4. Закона о прекршајима, одлучено је као у изреци ове пресуде.

Записничар-саветник                                                                                                                               Председник већа - судија

Драгана Вуксановић, с.р.                                                                                                                         Зоран Таталовић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић