Р1 379/2017 стварна надлежност

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 379/2017
23.11.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Споменке Зарић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Сњежана Пећанац, адвокат из ..., против туженог „ББ“ ... у реструктурирању, ради дуга, решавајући сукоб надлежности између Основног суда у Смедереву и Привредног суда у Пожаревцу, у седници одржаној 23.11.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари СТВАРНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Основни суд у Смедереву.

О б р а з л о ж е њ е

У поступку претходног испитивања жалбе тужиоца, изјављеној против решења Основног суда у Смедереву П1 871/2012 од 27.01.2015. године којим је одбијен предлог тужиоца за враћање у пређашње стање, Виши суд у Смедереву је вратио списе ради допуне поступка.

Привредни суд у Пожаревцу је дописом од 31.07.2015. године обавестио Основни суд у Смедереву да је над туженим отворен стечајни поступак, па је тај суд решењем од 09.09.2015. године утврдио прекид поступка по жалби због наступања правних последица отварања стечајног поступка над туженим и одлучио да ће се поступак наставити када стечајни управник или правни следбеник правног лица преузму поступак или када их суд на предлог противне стране позове да то учине.

Поднеском од 14.12.2015. године пуномоћник тужиоца је поднео предлог за наставак поступка, па је Основни суд у Смедереву решењем П1 61/2016 од 03.03.2016. године наставио поступак у овој правној ствари, огласио се стварно ненадлежним за поступање и по правноснажности решења списе доставио Привредном суду у Пожаревцу.

Привредни суд у Пожаревцу није прихватио своју стварну надлежност и предмет је доставио Врховном касационом суду, ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности на основу члана 30. став 1. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр. 116/08 ... 13/16) и члана 22. став 2. ЗПП („Службени гласник РС“, бр. 72/11 ... 55/14) Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету стварно надлежан Основни суд у Смедереву.

Чланом 25. став 1. тачка 4. Закона о уређењу судова прописано је да привредни судови, између осталог, суде у првом степену у споровима поводом стечаја и ликвидације, а према члану 22. став 2. истог закона, основни суд у првом степену суди у грађанскоправним споровима, ако за поједине од њих није надлежан неки други суд.

Међутим, имајући у виду да у поступку по жалби нема атракције надлежности, а да је у конкретном случају првостепени суд – суд опште надлежности донео решење против којег је изјављена жалба, о којој није одлучио надлежни другостепени суд, то је према стању у списима, у овој фази поступка, надлежан основни суд, који је у обавези да предмет достави другостепеном суду ради одлучивања о жалби на првостепену одлуку. Тек у зависности од одлуке другостепеног суда о законитости првостепеног решења (против ког је изјављена жалба), односно уколико првостепено решење буде укинуто, Основни суд у Смедереву у даљем току поступка,може поново ценити своју стварну надлежност.

На основу члана 22. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Јасминка Станојевић, с,р,

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић