Р 1393/2021 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 1393/2021
25.03.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Слађане Накић Момировић, председника већа, Добриле Страјина и Марине Милановић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., против туженог ББ из ..., чији је пуномоћник Ненад Савковић, адвокат из ..., ради накнаде штете, одлучујући о захтеву Основног суда у Ваљеву за делегацију надлежности, у седници већа одржаној 25.03.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Основни суд у Чачку, ОДРЕЂУЈЕ СЕ за поступање у предмету Основног суда у Ваљеву П.бр.1613/2020.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Ваљеву, уз допис од 10.02.2021. године, захтевао је делегацију другог стварно надлежног суда у предмету тог суда П.бр.1613/2020. Као разлог за делегацију наведено је да је тужилац по занимању адвокат, а да је тужени судија Вишег суда у Ваљеву и да је пре тога био судија Основног суда у Ваљеву. Такође је наведено да тужилац у дужем временском периоду подноси захтеве за изузеће, кривичне пријаве и тужбе ради дуга, као и накнаде материјалне и нематеријалне штете, све против судија Основног суда у Ваљеву у вези вођења поступака и да на тај начин врши ометање и опструкцију рада суда. По тужби истог тужиоца, води се више поступака против судија Основног и Вишег суда у Ваљеву, ради накнаде штете због, како се наводи, неправилног и назаконитог рада судија.

Одлучујући о поднетом захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда, у смислу члана 62. став 7. ЗПП („Службени гласник РС“ број 72/11, 55/14, 87/18 и 18/20), Врховни касациони суд је нашао да је захтев основан.

Према члану 62. став 1. ЗПП надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози.

По оцени Врховног касационог суда, постоје оправдани разлози за одређивање другог стварно надлежног суда, у смислу члана 62. став 1. Закона о парничном поступку, с обзиром да је тужени судија Вишег суда у Ваљеву и да је обављао функцију судије Основног суда у Ваљеву, те да се пред истим Основним судом води више поступака по тужби тужиоца, против судија тих судова, као тужених, уз подношење кривичних пријава надлежним тужилаштвима против судија, као и захтева за њихово изузеће, због чега је за поступање у овом предмету одредио надлежност Основног суда у Чачку.

На основу члана 62. став 7. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Слађана Накић Момировић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић