Р1 188/11 - стварна надлежност привредног суда

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 188/11
15.09.2011. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Снежане Андрејевић, председника већа, Јелене Боровац и Мирјане Ђерасимовић, чланова већа, у парници тужиоца Д.Т. из С.П, чији је пуномоћник З.Ј, адвокат из С.П, против туженог У. д.о.о. из С.П, чији је заступник, директор Љ.И. из С.П, ради повраћаја зајма, решавајући о сукобу стварне надлежности Привредног суда у Пожаревцу и Основног суда у Смедереву, Судска јединица у Смедеревској Паланци, на седници одржаној 15.09.2011. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

                      За суђење у овом предмету стварно је надлежан Привредни суд у Пожаревцу.

О б р а з л о ж е њ е

                      Основни суд у Смедереву, Судска јединица у Смедеревској Паланци, решењем П. 1627/10 од 30.05.2011. године, огласио се стварно ненадлежним за поступање у овој парници и по правноснажности решења, предмет доставио Привредном суду у Пожаревцу, као стварно и месно надлежном суду.

                      Привредни суд у Пожаревцу, није прихватио стварну надлежност, већ је уз допис П. 544/11 од 30.08.2011. године, списе доставио Врховном касационом суду, ради решавања сукоба надлежности судова разне врсте, са образложењем, да како је тужилац физичко лице, а да се не ради о статусном спору, за одлучивање у овој парници није установљена надлежност привредног суда, на основу одредби члана 25. Закона о уређењу судова, већ да је за суђење у овој парници надлежан основни суд и то Основни суд у Смедереву, Судска јединица у Смедеревској Паланци, на основу одредбе члана 22. став 2. Закона о уређењу судова.

                      Врховни касациони суд је решавајући настали сукоб стварне надлежности на основу одредби члана 23. став 2. Закона о парничном поступку – ЗПП („Службени гласник РС“, бр. 125/04 и 111/09) и члана 30. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр. 116/08, са изменама и допунама), нашао да је за поступање у овом предмету стварно надлежан  Привредни суд у Пожаревцу.

                      Како у конкретном случају тужилац као већински власник, потражује од туженог опредељене новчане износе, по основу уговора о зајму, у периоду од 23.09.2003. године до 06.07.2006. године, у укупном износу од ... динара, а ради одржавања ликвидности туженог, то је за суђење у овом предмету у смислу члана 46. Закона о привредним друштвима („Службени гласник РС“, бр. 125/04) и члана 25. став 1. тачка 3. Закона о уређењу судова, надлежан Привредни суд у Пожаревцу.

                      Из наведених разлога, овај суд је донео одлуку као у изреци на основу одредбе члана 23. став 2. ЗПП.

Председник већа – судија

                                                                                                   Снежана Андрејевић,с.р.