Кзз 739/2019 обавезе изузећа

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 739/2019
05.09.2019. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Драгана Аћимовића, Радослава Петровића, Мирољуба Томића и Јасмине Васовић, чланова већа, са саветником Олгицом Козлов, записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела повреда права по основу рада и права из социјалног осигурања из члана 163. став 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног, адвоката Милана Петровића, поднетом против правноснажних пресуда Основног суда у Пироту К 455/16 од 24.01.2019.године и Вишег суда у Пироту Кж1 48/19 од 20.05.2019.године, на седници већа одржаној 05.09.2019. године, једногласно је донео:

П Р Е С У Д У

УСВАЈА СЕ, као основан, захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА УКИДА правноснажна пресуда Вишег суда у Пироту Кж1 48/19 од 20.05.2019.године и предмет ВРАЋА истом суду на поновно одлучивање.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Пироту К 455/16 од 24.01.2019.године окривљени АА оглашен је кривим због извршеног кривичног дела повреда права по основу рада и права из социјалног осигурања из члана 163. став 1. КЗ за које му је суд изрекао условну осуду тако што му је утврдио казну затвора у трајању од 3 месеца која се неће извршити укико окривљени у року провере од једне године, по правноснажности пресуде, не учини ново кривично дело, те је обавезан да суду накнади трошкове паушала, као у изреци пресуде, док је оштећени ББ упућен на парницу ради остварења имовинскоправног захтева.

Пресудом Вишег суда у Пироту Кж1 48/19 од 20.05.2019.године одбијена је, као неоснована, жалба браниоца окривљеног АА и потврђена пресуда Основног суда у Пироту К 455/16 од 24.01.2019.године.

Против наведених правноснажних пресуда, бранилац окривљеног АА адвокат Милан Петровић поднео је захтев за заштиту законитости, на основу члана 483. ЗКП, без изричитог нумеричког означавања повреде закона „из разлога што је означеним пресудама повређен закон на штету окривљеног“ уз предлог да Врховни касациони суд усвоји поднети захтев те да побијане пресуде укине и предмет врати Основном суду у Пироту на поновни поступак и одлучивање.

Врховни касациони суд је доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу, сходно одредби члана 488. став 1. Законика о кривичном поступку и у седници већа, коју је одржао без обавештавања Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљеног, сматрајући да њихово присуство није од значаја за доношење одлуке (члан 488. став 2. ЗКП) размотрио списе предмета са одлукама против којих је захтев за заштиту законитости поднет, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости, је основан.

Поднетим захтевом браниоца окривљеног, адвоката Милана Петровића се, без нумеричког означавања, указује на повреду закона наводима да је у овом предмету дошло до повреде поступка самим тим што је у већу које је одлучивало по жалби на првостепену пресуду учествовао судија Зоран Манић, који је супруг пуномоћника оштећеног-адвоката Љиљане Спасић Манић, а што је, по ставу одбране, директно утицало на незаконитост целокупног кривичног поступка, чиме се суштински указује на битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 4) ЗКП у вези са одредбом члана 37. став 1. тачка 2) ЗКП.

Одредбом члана 37. став 1. тачка 2) ЗКП је прописано да ће судија или судија поротник бити изузет од судијске дужности у одређеном поступку ако му је окривљени, његов бранилац, тужилац, оштећени, њихов законски заступник или пуномоћник, брачни друг или лице са којим живи у ванбрачној или другој трајној заједници живота или сродник по крви у правој линији до било ког степена, у побочној линији до четвртог степена, а по тазбини до другог степена.

Одредбом члана 438. став 1. тачка 4) ЗКП је прописано да битна повреда одредаба кривичног поступка постоји ако је на главном претресу учествовао судија или судија поротник који се морао изузети.

Из списа предмета произлази да је пред Вишим судом у Пироту у кривичном поступку који је вођен против окривљеног АА, због кривичног дела повреда права по основу рада и права из социјалног осигурања из члана 163. став 1. КЗ приликом одлучивања о изјављеној жалби браниоца окривљеног, адвоката Милана Петровића, дана 20.05.2019.године одржана седница већа којом је председавао председник већа-судија Бојан Антић уз учешће судија-чланова већа Зорана Колева и Зорана Манића. Током предметног кривичног поступка пред Основним и Вишим судом у Пироту оштећеног ББ је заступала пуномоћник- адвокат Љиљана Спасић Манић.

Одредба члана 438. став 1. тачка 4) ЗКП, прописује изузеће судије или судије поротника који је учествовао на главном претресу, а Врховни касациони суд налази да се изузеће односи и на судију или судију поротника који је учествовао у седници другостепеног већа и доношењу пресуде на истој седници. У конкретном случају веће Вишег суда у Пироту је, између осталих, сачињавао и учествовао у доношењу пресуде судија Зоран Манић, који је у браку са Љиљаном Спасић Манић-адвокатом, која је у предметном кривичном поступку учествовала у својству пуномоћника оштећеног ББ.

Како је, по оцени Врховног касационог суда, доношењем побијане другостепене пресуде Вишег суда у Пироту Кж1 48/19 од 20.05.2019.године учињена битна повреда одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 4) у вези са чланом 37. став 1. тачка 2) ЗКП, то је побијана пресуда морала бити укинута и предмет враћен том суду на поновно одлучивање о изјављеној жалби браниоца окривљеног АА.

У поновљеном поступку другостепени суд ће, с обзиром на примедбе које су изнете у овој пресуди, бити у могућности да донесе правилну и закониту пресуду.

Из изнетих разлога Врховни касациони суд је на основу члана 30. став 1. Закона о уређењу судова, применом члана 492. став 1. тачка 1) ЗКП, одлучио као у изреци ове пресуде.

Записничар-саветник,                                                                                                    Председник већа-судија,

Олгица Козлов,с.р.                                                                                                          Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић