Узп 349/2019 4.1.2.7.1 захтев за преиспитивање судске одлуке

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 349/2019
13.12.2019. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Катарине Манојловић Андрић, председника већа, Гордане Џакула и Весне Субић, чланова већа, са саветником Драгицом Вранић, као записничарем, решавајући о захтеву председника Демократске партије …, AA из …, улица … …, за преиспитивање судске одлуке – решења Управног суда – Одељења у Нишу II-6 Уж 10/19 од 15.10.2019. године, у предмету именовања општинске изборне комисије, у нејавној седници већа одржаној дана 13.12.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Захтев се ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Подносилац захтева је предложио преиспитивање побијаног решења Управног суда којим је одбачена његова жалба изјављена против решења Скупштине општине … број …-…/… од 30.09.2019. године, којим су, ставом првим диспозитива, у Општинску изборну комисију општине … у сталном саставу именовани председник, заменик председника, десет чланова и десет заменика чланова, ставом другим диспозитива, именовани секретар и заменик секретара, а ставом трећим диспозитива, одређено да ово решење ступа на снагу даном доношења и да ће се објавити у Службеном гласнику Општине … .

У поступку претходног испитивања поднетог захтева Врховни касациони суд је нашао да је захтев недозвољен.

Одредбом члана 49. став 1. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' 111/09) је прописано да против правноснажне одлуке Управног суда странка и надлежни јавни тужилац могу да поднесу Врховном касационом суду захтев за преиспитивање судске одлуке. Ставом 2. истог члана закона је прописано да захтев може да се поднесе када је то законом предвиђено, у случајевима када је суд одлучивао у пуној јурисдикцији и у стварима у којима је у управном поступку била искључена жалба, а ставом 3. је прописано да захтев може да се поднесе због повреде закона, другог прописа или општег акта или повреде правила поступка која је могла бити од утицаја на решење ствари.

Управни суд je побијаним решењем одбацио жалбу подносиоца захтева изјављену против решења Скупштине општине Бујановац број 02-111/19 од 30.09.2019. године о именовању Општинске изборне комисије општине Бујановац.

Врховни касациони суд налази да је одлука о именовању чланова изборне комисије односно органа за спровођење избора део изборног поступка који је регулисан Законом о локалним изборима (''Службени гласник РС'' бр. 129/07, 34/10 и 54/11). Одредбом члана 54. став 3. наведеног закона прописана је сходна примена Закона о управним споровима, а ставом 5. истог члана је изричито забрањено подношење ванредних правних средстава из Закона о управним споровима против одлука донетих у поступку по жалби поводом заштите изборног права. Сагласно наведеном, по оцени овог суда, против правноснажне одлуке Управног суда, па и решења донетог по жалби поднетој поводом избора органа за спровођење избора као дела изборног поступка, није дозвољено подношење захтева за преиспитивање судске одлуке из члана 49. Закона о управним споровима.

Одредбом члана 53. став 1. Закона о управним споровима је прописано да ће, недозвољен или неблаговремен захтев или захтев који је поднело неовлашћено лице, Врховни касациони суд одбацити решењем.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је нашао да је поднети захтев недозвољен, па је на основу члана 53. став 1. Закона о управним споровима одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 13.12.2019. године, Узп 349/2019

Записничар,                                                                                                                Председник већа – судија,

Драгица Вранић,с.р.                                                                                                 Катарина Манојловић Андрић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић