У 7710/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 7710/07
03.04.2008. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: мр Јадранке Ињац, председника већа, Зоје Поповић и Јелене Ивановић, чланова већа, са саветником суда Вером Маринковић, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца АА, кога заступа АБ, адвокат, против решења Фонда за социјално осигурање војних осигураника, Комисија за накнаду, Уп-2 бр. 30/07 НТС. бр. 106071 од 16.8.2007. године, у предмету накнада дела трошкова за становање, у нејавној седници већа одржаној дана 03.4.2008. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је жалба тужиоца изјављена против решења директора Фонда за социјално осигурање војних осигураника Уп-1 бр. 4529-1/06 од 09.3.2007. године, којим решењем је одбијен захтев тужиоца за признавање права на накнаду дела трошкова за становање.

У тужби поднетој овом суду тужилац оспорава законитост решења туженог органа због погрешно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права. Наводи да је у овом спору битна чињеница да тужилац станује у војном хотелу и да нема стан из стамбеног фонда Војске, као и да се налази на списку лица која чекају решавање стамбеног питања. Даље наводи да чињеница што се његова кћерка налази у радном односу не значи да је она изашла из заједничког домаћинства тужиоца, па предлаже да суд тужбу уважи и оспорено решење поништи.

У одговору на тужбу тужени орган је остао при разлозима датим у образложењу оспореног решења и предложио да суд тужбу одбије, као неосновану.

Након оцене навода тужбе, одговора на тужбу и списа предмета ове управне ствари Врховни суд Србије је нашао да је тужба неоснована.

Из образложења оспореног решења произлази да је тужени орган одлуку као у диспозитиву истог донео са разлога што је увидом у списе предмета утврдио да тужилац са ћерком станује у војном хотелу "ББ", а да се ћерка налази у радном односу, због чега, по оцени туженог органа, тужилац не испуњава услове прописане одредбом чл. 2. ст. 2. Правилника о употреби, условима и начину коришћења средстава за побољшање материјалног положаја корисника војне пензије без стана ("Службени војни лист", бр. 41/99), да му се призна право на накнаду дела трошкова становања.

По оцени Врховног суда Србије оспореним решењем није повређен закон на штету тужиоца. Ово из разлога што је одредбом чл. 2. ст. 2. Правилника о употреби, условима и начину коришћења средстава за побољшање материјалног положаја корисника војне пензије без стана, прописано да накнада дела трошкова становања припада и кориснику пензије – самцу ако нема стан на територији СРЈ или на територији републике бивше СФРЈ, односно ако не станује у војном хотелу или другом војном објекту. Како је у проведеном поступку несумњиво утврђено да тужилац станује у војном хотелу и да му је додељен самачки смештај, то је, по оцени овог суда, основано тужени орган одбио жалбу тужиоца дајући за своју одлуку довољне, јасне и потпуне разлоге које у свему прихвата и овај суд.

Суд је ценио и навод тужбе, па је нашао да исти не могу довести до другачије оцене законитости оспореног решења, јер тужилац у суштини наводима тужбе не оспорава чињенично стање утврђено у управном поступку.

Са изнетих разлога, Врховни суд Србије је, применом одредбе чл. 41. ст. 2. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ", бр. 46/96), одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

дана 03.4.2008. године, У. 7710/07

Записничар, Председник већа - судија

Вера Маринковић, с.р. мр Јадранка Ињац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

ЈК