Kd 81/2019 2.1.27.1

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kd 81/2019
24.04.2019. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Bate Cvetkovića, predsednika veća, Dragana Aćimovića i Jasmine Vasović, članova veća, sa savetnikom Olgicom Kozlov, zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog AA, zbog krivičnog dela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz člana 322. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o predlogu sudije pojedinca Osnovnog suda u Senti K 330/19 od 03.04.2019. godine, za prenošenje mesne nadležnosti na drugi stvarno nadležan sud, u sednici veća održanoj dana 24.04.2019. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBIJA SE, kao neosnovan, predlog sudije pojedinca Osnovnog suda u Senti K 330/19 od 03.04.2019. godine, da se za vođenje krivičnog postupka protiv okrivljenog AA, zbog krivičnog dela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz člana 322. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika, po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužioca u Senti Kto 295/19 od 15.03.2019. godine, odredi kao mesno nadležan Osnovni sud u Požarevcu.

O b r a z l o ž e nj e

Osnovni javni tužilac u Senti podneo je Osnovnom sudu u Senti optužni predlog Kto 295/19 od 15.03.2019. godine, protiv okrivljenog AA, zbog krivičnog dela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz člana 322. stav 2. u vezi stava 1. KZ.

Sudija pojedinac Osnovnog suda u Senti dostavio je Vrhovnom kasacionom sudu obrazloženi predlog K 330/19 od 03.04.2019. godine, da se u smislu odredbe člana 33. ZKP, za vođenje predmetnog krivičnog postupka protiv okrivljenog AA, zbog krivičnog dela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz člana 322. stav 2. u vezi stava 1. KZ, odredi drugi stvarno nadležan sud – Osnovni sud u Požarevcu, jer po nalaženju tog suda, iznete okolnosti ukazuju da će se krivični postupak lakše, brže i ekonomičnije sprovesti pred predloženim sudom.

Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća na kojoj je razmotrio spise predmeta, sa obrazloženim predlogom, te je našao da je predlog neosnovan.

Vrhovni kasacioni sud nalazi da okolnosti koje navodi sudija pojedinac u predlogu za prenošenje mesne nadležnosti i koje proizlaze iz spisa predmeta:

da okrivljeni AA ima prebivalište u mestu ..., Opština ..., koje spada pod mesnu nadležnost Osnovnog suda u Požarevcu, te bi pristup okrivljenog na glavni pretres i njegovo dovođenje u slučaju neodazivanja pozivu izazvalo troškove, otežalo sprovođenje postupka i dovelo do njegovog odugovlačenja, ne predstavljaju razloge koji ukazuju da će se krivični postupak lakše sprovesti pred drugim stvarno nadležnim sudom, u smislu člana 33. ZKP, odnosno ne predstavljaju razloge koji bi opravdali prenošenje mesne nadležnosti sa Osnovnog suda u Senti, na Osnovi sud u Požarevcu.

Ovaj sud je posebno cenio činjenicu da iz podneska MUP-a RS Pu Požarevac, PS ... od 05.11.2018. godine, proizlazi da okrivljeni AA nije pronađen na adresi prebivališta, jer sa porodicom boravi i radi u Republici Austriji-na neutvrđenoj adresi, iz kojih razloga, nije pronađen niti saslušan, tako da činjenica da okrivljeni AA ima prijavljeno prebivalište na području mesne nadležnosti Osnovnog suda u Požarevcu, sama po sebi, ne bi opravdala prenošenje mesne nadležnosti sa Osnovnog suda u Senti na Osnovni sud u Požarevcu.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova i člana 33. Zakonika o krivičnom postupku, odlučio kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar-savetnik,                                                                                                              Predsednik veća-sudija,

Olgica Kozlov,s.r.                                                                                                                     Bata Cvetković,s.r.

 Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić